Άνεργος σε ξένο τόπο

13
ΜΑΙΟΥ
2014

Άνεργος στην πατρίδα του είναι ένα έργο δυστυχώς λίγο πολύ γνωστό. Αν δεν το ζούμε στην οικογένειά μας, σίγουρα κάποιο γνωστό φίλο ή συγγενή έχουμε που το ζει.

Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση αναμφισβήτητα για τους ανθρώπους που ζούνε μέσα σ' αυτήν, αλλά και για το περιβάλλον τους.

Αλλά πάντα υπάρχει η οικογένεια και οι φίλοι, που με τον ένα η τον άλλο τρόπο προσπαθούν να βοηθήσουν. Ένα τηλέφωνο, ένα κυριακάτικο γεύμα στο πατρικό, ένας καφές και ίσως κάποια βραδινή έξοδος. Μερικές φορές δανεικά και δωράκια αναπάντεχα, μια ανάσα ανακούφισης.

Στο τέλος, όταν δεν πάει άλλο, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να γυρίσει ο άνεργος στο πατρικό του σπίτι, ή ακόμα και η λύση της μετακόμισης στο χωριό μπορεί να είναι μια διέξοδος.

Μετανάστης και άνεργος όμως είναι ένα πρόβλημα που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Μετανάστης στην Ελλάδα που μετά από χρόνια έχει καταφέρει να στήσει τη ζωή του πάλι από την αρχή, που έχει αρχίσει να μεγαλώνει τα παιδιά του και να πηγαίνουν σχολείο και ξαφνικά μένει χωρίς δουλειά. Δεν έχει να περιμένει τίποτα από πουθενά. Μετρημένοι οι φίλοι, σε παρόμοια μ' αυτόν κατάσταση, οικογένεια σε άλλη χώρα, που ασφαλώς περιμένουν απ' αυτόν κάποιο έμβασμα, δανεικά δεν μπορεί να πάρει από πουθενά, κλειστές πόρτες και ανέχεια.

Και καλά αν μπορεί κάποιος να επιστρέψει στην πατρίδα του. Αν όμως έχει οικογένεια και παιδιά που καλά καλά δεν μιλάνε άλλη γλώσσα από τα ελληνικά, αν πρέπει να επιστρέψει στη φρίκη του πολέμου και της δυστυχίας που άφησε στην πατρίδα του φεύγοντας, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Ας κοιτάξουμε γύρω μας.

Γ.Κ
Σχόλια

Στοιχεία