155 ιστορίες + μία σκληρή αλήθεια

03
ΙΟΥΝΙΟΥ
2014

Μια ερώτηση - κλειδί σχετικά με το πώς γράφτηκε το βιβλίο "Το Ημερολόγιο ενός ανέργου", το βιβλίο μας, από τη συνέντευξη που πήρε ο Ιάσονας Κάντας (κρατήστε αυτό το όνομα, υπάρχει λόγος) από τον Χριστόφορο Κάσδαγλη.

Πόσο δύσκολο ήταν να επιλέξει κανείς 155 ιστορίες από τις 2000 συνολικά που έχουν αναρτηθεί στο διαδικτυακό "Ημερολόγιο ενός ανέργου";

Δύο χιλιάδες ιστορίες είχαν αναρτηθεί στο imerologioanergou.gr από τις αρχές Απριλίου που πρωτοβγήκε στον αέρα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν αποφάσισα αυθαίρετα να κλείσω τον κύκλο της συλλογής του υλικού για το βιβλίο. Αλλιώς το βιβλίο δεν θα έβγαινε ποτέ. Από τότε, βέβαια, οι ιστορίες έχουν ξεπεράσει τις 2.500 και το κοντέρ γράφει συνέχεια.

Η διαδικασία της επιλογής ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Το υλικό ήταν θηριώδες και οι ιστορίες είχαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους κάτι σημαντικό να μας πουν, κάτι να αποκαλύψουν. Άλλωστε, πέρα από τις 155 ιστορίες που δημοσιεύονται αυτούσιες, στο βιβλίο έχουν αξιοποιηθεί μικρά χαρακτηριστικά αποσπάσματα και ατάκες από εκατοντάδες άλλες ιστορίες, τα οποία έχουν διυλιστεί στα δικά μου συνδετικά κείμενα.

Επρόκειτο λοιπόν για μεγάλο όγκο δουλειάς και για μια σειρά ατέλειωτες σπαζοκεφαλιές η προσπάθειά μου να τιθασεύσω όλο αυτό το μοναδικό υλικό. Σπάραζε η καρδιά μου όταν αποφάσιζα να κόψω τελικά ένα κείμενο. Ήξερα πολύ καλά, σε αντίθεση με τους κυβερνώντες, ότι πίσω απ’ αυτό βρίσκονταν άνθρωποι, δεν επρόκειτο για ψυχρές λέξεις και αριθμούς. Αλλά από την άλλη, δεν γινόταν αλλιώς. Το βιβλίο έπρεπε εξ ορισμού να αποτελέσει μια καινούρια σύνθεση του υλικού, αλλιώς θα μπαίναμε στο σάιτ και θα διαβάζαμε όλα τα κείμενα ως έχουν.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ
Σχόλια

Στοιχεία