Άμα βλέπεις τη μάνα κλαις το παιδί

10
ΙΟΥΝΙΟΥ
2014

Σε λίγες μέρες τα σχολεία κλείνουν και ξεκινούν οι παιδικές κατασκηνώσεις.

Όταν είδα το σχετικό πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που πρόσφερε για πρώτη φορά χρηματοδότηση σε παιδιά ανέργων να πάνε κατασκήνωση, θεώρησα ότι φέτος θα είχα ελπίδες και τα δικά μου παιδιά θα καταφέρνανε να πάνε. Για πρώτη φορά και ίσως και τελευταία, λόγω ηλικίας, καθώς ήδη μπήκαν στην εφηβεία.

Όχι όμως... γιατί υπερισχύει αυτή η καιροσκοπική επικοινωνιακή σχιζοφρένεια του ΟΑΕΔ, που ονοματίζει και κατηγοριοποιεί τους ανέργους καταπώς βολεύει τα στατιστικά τους στοιχεία: άνεργοι, ημιαπασχολούμενοι, ωφελούμενοι κ.α.

Όχι, δεν είμαι δικαιούχος του προγράμματος Παιδικών Κατασκηνώσεων, καθώς μετά από πολύχρονη ανεργία είχα την τύχη -ή την ατυχία- να είμαι "ωφελούμενη" σε 5μηνο πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας του ΟΑΕΔ και δεν έχω τις προυποθέσεις που θέτει η σχετική εγκύκλιος του Οργανισμού.

Τι κι αν είμαι και πάλι άνεργη; Τι κι αν τα 490 ευρώ καθαρά μηνιαίως που πληρώθηκα ήταν ένα χάπι ανακούφισης στη μίζερη ζωή της οικογένειάς μου; Και πάλι είμαστε ρέστοι. Τι κι αν για ελάχιστα ένσημα δεν μπορώ να μπω στην κατηγορία των εργαζόμενων; Τι κι αν έστειλα έγγραφο υπόμνημα στον ΟΑΕΔ, τονίζοντας την αδικία των προϋποθέσεων που έχουν θέσει; Η απάντησή τους ήταν τόσο εξωφρενικά τυπική, επαναλαμβάνοντας κατ' αποκοπήν το απόσπασμα της "ιερής" εγκυκλίου τους, ίσα ίσα για να "κλείσουν" το πρωτόκολλο του εγγράφου που τους κατέθεσα.

Έπιασα κάποια στιγμή και έναν αρμόδιο κατά πρόσωπο και τον ρώτησα αν αντιλαμβάνεται ότι 50.000 οικογένειες "ωφελούμενων" ανέργων στα κοινωφελή προγράμματα μένουν εκτός Παιδικών Κατασκηνώσεων. Αν πιστεύει ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση σ' αυτή την κατάφορη αδικία.

Η απάντησή του ήταν όλο αδιαφορία: "Ε, κάποιοι πρέπει να εξαιρεθούν για να βγουν τα νούμερα". "Το νούμερο είσαι εσύ, άνθρωπέ μου", σκέφτηκα και αποχώρησα προσπαθώντας να διαφυλάξω ό,τι κομματάκι αξιοπρέπειας μου είχε απομείνει...

Καλές σας διακοπές.
Σχόλια

Στοιχεία