Το βιβλίο μας

13
ΙΟΥΝΙΟΥ
2014

Κρατάω στα χέρια μου το βιβλίο "Το ημερολόγιο ενός ανέργου".

Περίεργο μου φαίνεται. Έγινε τελικά,το κάνανε,το υλοποίησαν. 155+1 ιστορίες αληθινές.

Γνωστές ιστορίες, που όλοι τις είχαμε διαβάσει και μας είχαν αγγίξει. Ιστορίες που γράφτηκαν από τον καθημερινό άνθρωπο με πολύ θυμό, πολλή θλίψη και ίσως και πολλά δάκρυα, την ώρα που πληκτρολογούσε, που κατέθετε, που παραδεχόταν, που ξεδίπλωνε τη ζωή του, τα όνειρά του.

"Γιατί", θα ρωτήσουν κάποιοι, "να κάθεται κάποιος και να μεμψιμοιρεί γράφοντας αντί να κάνει κάτι, να διεκδικήσει;".

Γιατί, ίσως, να πρέπει πρώτα να παραδεχτείς κάποια πράγματα για σένα, για τη ζωή σου, για τις επιλογές σου, για τα τυχόν λάθη σου. Να σταματήσεις να κρύβεσαι πίσω απ' το δάχτυλό σου και να δεις κατάματα την αλήθεια.

Ίσως πάλι να ισχύει και το δίπολο "θεωρία και πράξη". Η θεωρία προϋπάρχει της πράξης, χωρίς θεωρία πώς θα έρθει η πράξη, συνειδητοποιημένα πια; Η πράξη σαφώς έχει, θα μου πείτε, άμεσα αποτελέσματα. Όμως, ας μην κρίνουμε τόσο σκληρά ανθρώπους που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις. Δεν είναι εύκολο να το αποδεχτείς και να ενεργοποιήσεις τον επαναστάτη εαυτό σου τόσο απλά, πατώντας ένα κουμπάκι.

Είμαι σίγουρη ότι πολλοί από όλους εμάς που βρήκαμε μια γωνιά έκφρασης, αποδοχής άνευ όρων και περιορισμών, εδό στο ημερολόγιο, έχουμε αλλάξει στάση ζωής και αντίληψης - βλέπουμε πια και πίσω από τις γραμμές και τις λέξεις. Είναι μια αλλαγή κι αυτό, δεν είναι; Αργή, με κόπο, αλλά έγινε και γίνεται. Το πιστεύω. Αυτή είναι για μένα η μεγάλη συμβολή του Ημερολογίου, ακόμα και αν για κάποιους είναι μικρή ή πολύ θεωρητική.

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, μια αίσθηση οικειότητας μου δημιουργήθηκε. Και πώς αλλιώς, θα μου πείτε, θα μπορούσε να γίνει. Είναι κομμάτι μας. Είναι η ζωή μας και οι ελπίδες μας. Τόση αλήθεια μαζεμένη, πολύ βαρύ φορτίο βέβαια.

Το μεγάλο του "μειονέκτημα": Η πολύ μεγάλη δόση αλήθειας, αυθεντικότητας, χωρίς λίγη ωραιοποίηση, ρε παιδί μου, έτσι, για τα μάτια του κόσμου.

"Γράφω (γράφουμε) στο Ημερολόγιο για να μη χάσω (χάσουμε) τη μνήμη μου (μας) και βυθιστώ (βυθιστούμε) ξανά σε κώμα". Δανείζομαι μια πρόταση που τη διάβασα κάπου πρόσφατα.Ένας εναλλακτικός-δεύτερος τίτλος για το βιβλίο. Καλή συνέχεια σε όλους σας


Υ.Γ. Αναρωτιέμαι αν έπεφτε στα χέρια κάποιου πολιτικού τι θα έκανε, τι θα έλεγε, πώς θα αντιδρούσε.
Αγγελική
Σχόλια

Στοιχεία